GI-pizza
Du behöver: 2 stycken ägg, 1 nypa salt, 4 msk olivolja, 1 dl grädde eller vatten, 3 msk fiberhusk, 2 tsk torkad basilika eller oregano. Till tomatsåsen behövs 1 gul lök, 1 vitlöksklyfta, 1 msk olivolja, 1 burkkrossade tomater, 1 msk ajvar relish, 1 tsk torkad basilika, salt och peppar och 300 gram mozzarella. Till den första fyllningen behövs 8 skivor salami, 20 stycken gröna, urkärnade oliver, 10 stycken röda cocktailtomater, 2 msk basilika. Till den andra fyllningen behövs 2 stycken avokado, 8 stycken physalis, dillkvistar. Till den tredje alternativa fyllningen behövs 8 skivor lufttorkad skinka, 25 gram ruccola och 25 gram pinjenötter.
Fiberhusk är beståndsdelen i degen och finns att köpa i välsorterade hälsokostaffärer. Degen blir krispig och god. Börja tillagningen med att sätta ugnen på 200 grader och vispa därefter äggen med salt, olja och lite grädde. Tillsätt fiberhusk och låt detta svälla några minuter, späd med mer vätska om det är nödvändigt. Blanda i kryddorna och rör om. Bred sedan ut degen på en pappersklädd plåt och grädda i ugnen under 15 minuter. Gör tomatsåsen genom att skala och hacka lök och vitlök fint. Hetta sedan upp en kastrull och tillsätt olivolja. Bryn löken och vitlöken under några minuter och tillsätt krossade tomater, ajvar relish och basilika. Låt detta koka i cirka 10 minuter och smaka av med salt och peppar. Bred när det svalnat tomatsås över pizzan och på med mozzarella. Höj värmen till 250 grader i ugnen och grädda pizzan i 10-20 minuter beroende på storlek.
Salami- och fetaostinbakad kycklingfilé
Du behöver: 4 stycken kycklingfiléer, 1 msk smör eller rapsolja till stekningen, salt och peppar, 8 skivor tunt skivad salami, 125 gram fetaost, 8 stycken soltorkade tomater och färsk basilika.
För tillagning, börja med att sätta på ugnen på 150 grader och stek kycklingen några minuter på vardera sidan för att ge den en fin stekyta. Krydda med salt och peppar och lyft sedan upp köttet för att skära ett snitt igenom det. Efter detta, lägg in skivor av salami och ost tillsammans med soltorkade tomater (klippta i mindre bitar efter eget önskemål) och en kvist basilika i snittet. Lägg därefter kycklingen i en form och ugnsbaka i ungefär 20 minuter tills det är färdigt. Köttet skivas sedan på diagonalen med en sallad på färsk spenat, cocktailtomater, rödlök, selleri och paprika. Serveras kan rätten göra med enkel yoghurtsås med vitlök och chili som kan mixas några sekunder tills den erhållit en jämn konsistens.
Italiensk paj med sallad
Du behöver: Till pajdegen, 3 dl vetemjöl, 125 gram smör, 1,5 msk vatten och 1 kryddmått salt. Till fyllningen behövs 1 burk paprika, grillade i olja, 1 burk oljemarinerade kronärtskocksbottnar, 1 dl riven parmesanost, 1 dl lagrad och riven västerbottenost, 3 stycken ägg, 2 dl mjölk och salt och peppar. Till salladen behövs 1 näve ruccola, 100 gram körsbärstomater i halvor, 1 dl svarta oliver, 8 skivor italiensk salami, olivolja, flingsalt och svartpeppar.
Börja med att sätta ugnen på 225 grader och kör mjölet och smöret i en matberedare till en grynig massa. Tillsätt sedan vatten och salt och få till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform och förgrädda pajskalet cirka 10-12 minuter tills det fått en vacker färg. Sänk sedan värmen till 200 grader. Det mesta av oljan ska rinna av från paprikor och kronärtskockor. Efter detta är gjort, lägg dem i pajskalet och fördela riven parmesan och lagrad ost över. Vispa därefter ihop äggen med mjölken och en del salt och peppar för att sedan hälla detta över. Pajen ska gräddas i cirka 20 minuter tills äggstanningen är fast. Låt det hela svalna och blanda under tiden salladen. Ruccola, kökrsbärstomater och oliver blandas med lite olja, salt och peppar. Servera med en bit paj och salami runtom.
Matmuffins med salami
Du behöver: 3 dl vetemjöl, 1,5 dl grahamsmjöl, 1 tsk salt, 2 tsk bakpulver, 2 stycken ägg, 0,5 dl olja, 1,5 dl mild eller naturell yoghurt eller filmjölk, 3-4 stycken soltorkade tomater, 6 skivor salami, 2 msk färsk basilika och 150 gram fetaost.
Börja med att sätta ugnen på 200 grader och smörj en muffinsplåt eller ställ upp stora muffinsformar i papp på en plåt. Blanda sedan mjöl, salt och bakpulver i en bunke och tillsätt därefter ägg, olja, yoghurt eller fil och arbeta ihop detta till en deg. Fördela degen i formarna. Hacka soltorkade tomater och basilikablad och skär fetaosten i kuber. Salamin skärs i strimlor. Tryck ner lite tomat, fetaost, salami och basilika i varje muffins. Grädda dem i 20 minuter. Dessa kan serveras i samband med mat eller som förrätt, eller frysas ned med en livslängd på 3-6 månader.
Omelett med salami
Du behöver: 3 stycken ägg, 1-2 msk vatten. Till fyllningen behövs 40 gram strimlad salami, 40 gram tärnad cheddarost eller som alternativ den vanliga hushållsosten de flesta har i kylen, 1 dl grädde, 1 liten tomat som skivas, 1 liten rödlök som delas upp i ringar och 1 msk olivolja.
Börja med att koka grädden i en vid panna tills hälften blir kvar och rör sedan ner den tärnade osten. Löken ska brynas hastigt i olivolja, i en het stekpanna. Därefter rörs den ner i fyllningen. Smaka av fyllningen med lite salt. När det sedan är dags för omeletten vispas ingredienserna samman och därefter hälls lite olja i en varm stekpanna. Ha sedan i äggen Skrapa försiktigt runt i botten tills all smet har stelnat och häll sedan fyllningen tvärs över omeletten och fördela salamin och tomaterna över hela omeletten. Efter detta är det kort och gott bara att vika ihop omeletten, lägga den på en tallrik och avnjuta.
Risotto med salami för 6 personer
Du behöver: 25 gram smör, 1 gul lök som hackas i bitar, 100 gram skivade champinjoner, 1 röd paprika som grovhackas, 2 ½ dl långkornigt ris, 1 liten grön paprika som grovhackas, 4 ½ dl hönsbuljong, salt och malen peppar, 100 gram tärnad salami, 100 gram tärnat kycklingkött kokt eller stekt, 100 gram skalade räkor samt några sparade räkor med skal för dekoration.
Börja med att smälta smöret i en gryta eller använd en stekpanna med lock. Löken ska där fräsas i 3-4 minuter. Lägg i svampen och paprikan och fräs vidare i ytterligare 3 minuter. Efter detta ska riset och hönsbuljongen tilläggas och salta och peppra därefter för god smak. Låt samtliga ingredienser koka upp och sänk värmen. Rör om, lägg på locket och sjud i 15 minuter. Lägg i köttet, korven och räkorna när den mesta vätskan kokat in och låt allt bli genomvarmt. Till garnityr och dekoration används de oskalade räkorna.
Porchetta med salami och örter för 8 personer
Du behöver: 600 gram urbenad fläskkarré, 1 tsk salt, 1 krm nymald svartpeppar, 100 gram salami, 1 stycken fänkål (cirka 400 gram), 3 stycken rosmarinkvistar, 6 stycken timjankvistar, 12 stycken basilikablad, 3 stycken vitlöksklyftor, 1 msk smör, 0,5 msk rapsolja.
Börja med att sätta ugnen på 125 grader. Putsa sedan och skär ett snitt längs med karrén, vilket underlättar att vika ut den till en stor platta. Salta och peppra bägge sidor. Finhacka därefter salamin och ansa och finstrimla fänkålen. Finhacka örterna från kvistarna och skala och finhacka vitlöken. Blanda sedan salami, fänkål, örter och vitlök och fördela över karrén. Rulla ihop och bind ihop den med stekgarn. Fortsätt med att hetta upp en stekpanna med smör och olja och bryn porchettan runtom så att den får en fin stekyta. Lägg köttet i en ugnssäker form och stick in en kökstermometer i köttet. Rätten ska tillagas mitt i ugnen under cirka 2 timmar och 15 minuter, för att uppnå en innertemperatur på 70 grader. När detta är klart – ta ut porchettan och täck den med aluminiumfolie och låt den kallna under plastfolie i kylskåp. Innan porchettan serveras ska den skäras i tunna skivor.